Selam dostlar! Bugün forumda çok sık karşılaştığım ve benim de son zamanlarda merak edip araştırdığım bir konuyu sizinle paylaşmak istedim. Akıllı telefonlarımızın kutusundan artık şarz aleti çıkmıyor malum, yeni bir tane almak istediğimizde de karşımıza hep bu "GaN" ibaresi çıkıyor. Peki nedir bu GaN ve neden bu kadar pahalı?
Silisyuma Elveda, GaN'a Merhaba!
Yıllardır kullandığımız o kocaman, ağır şarz adaptörleri varya; işte onlar silisyum malzemeden yapılıyordu. GaN yani Galyum Nitrür ise bu işi kökten değiştiriyor. Bu yeni nesil malzeme sayesinde elektrik çok daha hızlı ve kayıpsız iletiliyor. Verimlilik %95 seviyelerine kadar çıkmış durumda dostlar!
Neden GaN Tercih Etmelisin?
- Küçücük Boyutlar: Cebine bile sığacak kadar küçük adaptörlerle artık hem telefonunu hem de laptopunu şarj edebilirsin.
- Isınma Derdine Son: Enerji kaybı az olduğu için adaptörün neredeyse hiç ısınmıyor, bu da güvenlik için harika bir şey.
- Hafiflik: Çantanda o eski ağır tuğla gibi adaptörleri taşımaktan kurtuluyorsun.
Tek kötü yanı, üretim süreçleri henüz zor olduğu için fiyatları biraz tuzlu. Ama bence kesinlikle verdiğin paraya değiyor. Detaylı teknik bilgiye bakmak istersen buradaki yazıya mutlaka göz atabilirsin, gayet güzel açıklamışlar.
Sen ne düşünüyorsun, GaN adaptör kullanmaya başladın mı yoksa eski usul devam mı?